Uncategorized

Τι μου έμαθε το Shopping Star

Ότι αγαπώ την τηλεόραση, το λέω συνέχεια. Ότι τη θεωρώ (εκτός των άλλων) και σημαντικό μέσο εκπαίδευσης, κι αυτό το λέω συνέχεια. Εξακολουθώ ακόμα και σήμερα να μαθαίνω από αυτήν. Ακόμα και σήμερα που έχω πολλές και πολύ καλές επιλογές μάθησης. Η τηλεόραση είναι σταθερή αξία και συνδυάζεται αρμονικότατα με τα σπουδαία βιβλία, τα μαθήματα στο Harvard και στο MIT.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, παρακολούθησα πολύ shopping star (technically, στο youtube το είδα, αλλά τηλεοπτικό προϊόν είναι, οπότε…. ). Κι έμαθα πολλά!Θα μείνω σε ένα, αυτό που αφορά τη μάθηση και στην περίπτωσή μας και τη διδασκαλία-συμβουλευτική.

Το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο της εκπομπής είναι η Βίκυ Καγιά, η οποία πραγματικά ξέρει τι λέει. Είναι αυτό που λέμε διαβασμένη. Έχει κατάρτιση στο αντικείμενό της με αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις και οι συμβουλές της να είναι μάθημα. Μάθημα μόδας και μάθημα επαγγελματισμού. Είναι υπόδειγμα για το πώς πρέπει όλοι οι ειδικοί (από δικηγόρους και γιατρούς μέχρι υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους) να δίνουν συμβουλές στους πελάτες τους.

Προσπαθούσα χρόνια να βρω γλαφυρό παράδειγμα για να εξηγήσω στους φοιτητές μου τι σημαίνει καλός επαγγελματίας και καλός επιστήμονας, ποια είναι η διαφορά της καταρτισμένης από την προσωπική άποψη. Η διαφορά λοιπόν, είναι αυτό που χωρίζει την άποψη που εκφράζει η κυρία Καγιά από την άποψη που εκφράζουν οι παίκτριες. Προσωπική άποψη (που ενδιαφέρει ελάχιστα και σίγουρα δεν αξίζει να την πληρώσεις) είναι αυτή που λέει «μου αρέσει, δεν μου αρέσει», «θα το έκανα κι εγώ ή δεν θα το έκανα», «το χω κι εγώ στη ντουλάπα μου». Καταρτισμένη άποψη που αξίζει να την πληρώσεις είναι η άποψη που σου δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι (τις οποίες ως ειδικός οφείλει να έχει αυτός που πληρώνεις) προκειμένου να κάνεις τη καταλληλότερη για σένα επιλογή.

Κατ’ αναλογία, καλός γιατρός δεν είναι αυτός που σου λέει «πάρε αυτό το φάρμακο» ή «κάνε αυτή τη θεραπεία». Καλός γιατρός είναι αυτός που σου εξηγεί τις επιλογές που έχεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής, τις προσδοκίες που μπορείς να έχεις από κάθε μία, τους κινδύνους που κρύβει και τις υπόλοιπες (όχι πάντα προφανείς) παραμέτρους που μπορεί να πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Ο καλός επαγγελματίας δεν κάνει τον έξυπνο, δεν μειώνει, δεν κοροϊδεύει, δεν χειραγωγεί και δεν αποφασίζει για τον πελάτη του. Μοιράζεται με τον πελάτη του τις γνώσεις που ο ίδιος έχει προκειμένου να τον φέρει σε θέση να αποφασίσει μόνος του.

Το ίδιο (για να πω λίγο τον πόνο μου) πρέπει να συμβαίνει σε ερωτήσεις κρίσεως και σε ερωτήσεις που γίνονται στο πλαίσιο μελετών περίπτωσης (και στις εκθέσεις ιδεών). Το «δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση» δεν σημαίνει πως όλες οι πιθανές απαντήσεις είναι σωστές κι ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Μπορεί να μην υπάρχει ένας μόνον σωστός συνδυασμός color blocking (τώρα το ‘μαθα και με σημάδεψε, επιτρέψτε το μου :-)), αλλά υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που είναι παντελώς λάθος. Επίσης, δεν είναι σωστή απάντηση το «εγώ θα διαλέγα αυτή τη στρατηγική». Σωστή απάντηση είναι το «έχουμε αυτά τα δεδομένα, αυτές τις επιλογές, η θεωρία λέει αυτό, η εμπειρία λέει το άλλο, και καταλήγω στο ότι η τάδε στρατηγική θα φέρει τα Χ αποτελέσματα με πιθανότητα τόση».

Όσοι δεν έχετε δει τη συγκεκριμένη εκπομπή, να τη δείτε. Κι όσοι την έχετε δει αλλά μείνατε στις ατυχείς στιγμές των παικτριών (ενδυματολογικές και λεκτικές), να την ξαναδείτε με άλλη οπτική. Και να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που εκφέρετε άποψη.

Χμ.. ωραία ασκησούλα είναι αυτή. Δεν έχει σημασία η ιδιότητά σας, δεν έχει σημασία ποιον και για ποιο λόγο συμβουλεύετε ή αξιολογείτε. Μπορεί να ναι πελάτες, φίλοι, μαθητές, το παιδί σας, οποιοσδήποτε. Προσπαθήστε να δείτε αν η προσέγγισή σας μοιάζει σε αυτήν της Βίκυς Καγιά ή σε αυτήν των παικτριών. Κάνετε τους έξυπνους ή βοηθάτε; Είστε αντικειμενικοί και αποστασιοποιημένοι ή μπαίνετε οι ίδιοι σε σύγκριση με ό,τι έχετε απεναντί σας; Έχετε γνώσεις για το θέμα που εκφέρετε άποψη ή μένετε στο «μ’ αρέσει δεν μ’ αρέσει»; Λαμβάνετε υπόψη σας τα διαφορετικά δεδομένα που αντιμετωπίζει ο άλλος ή πιστεύετε πως ό,τι είναι κατάλληλο για σας είναι υποχρεωτικά κατάλληλο και για όλον τον υπόλοιπο κόσμο; Τεκμηριώνετε την άποψή σας ή θέλετε απλώς να την επιβάλετε;

Καλή σχολική χρονιά να ‘χουμε. Με πολλή μάθηση που με τη σωστή προσέγγιση είναι το διασκεδαστικότερο πράγμα στον κόσμο!!

Μαρίνα Ψιλούτσικου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s