Uncategorized

Θέλουν και οι εξετάσεις τη στρατηγική τους…

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παρεξήγηση γύρω από τις εξετάσεις. Πολλοί νομίζουν πως το αποτέλεσμα κρίνεται από την προετοιμασία. Κάνουν λάθος! Το αποτέλεσμα κρίνεται την ώρα της εξέτασης.

Προφανώς, η προετοιμασία παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν δεν έχεις διαβάσει (ας περιοριστούμε σε αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας :-)), δεν μπορείς να απαντήσεις σωστά στα θέματα των εξετάσεων. ΑΛΛΑ, μπορεί να έχεις διαβάσει μια χαρά και να μην αποδώσεις. Ή να μην αποδώσεις αρκετά.

Δύο είναι τα βασικά στρατηγικά λάθη που κάνουν πολλοί υποψήφιοι:

  1. Το πρώτο αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όταν γράφουν. Στο όνομα της καλύτερης προετοιμασίας, τις τελευταίες μέρες πριν την εξέταση, κοιμούνται ελάχιστα, δεν χαλαρώνουν και δεν τρέφονται σωστά. Το μυαλό, όπως και το σώμα έχουν πεπερασμένες αντοχές, δεν είναι μηχανήματα. Έχετε δει ποτέ αθλητή να κατεβαίνει άυπνος, νηστικός ή με βαρύ στομάχι σε αγώνα; Ή να κάνει εντακτική προπόνηση την προηγούμενη ημέρα; Ποτέ. Οι μέρες πριν τον αγώνα ή πριν την εξέταση είναι ημέρες χαλάρωσης και συντήρησης. Η εξέταση πρέπει να βρει το νου σε πλήρη διαύγεια και τη μνήμη με τις πληροφορίες στη σωστή θέση και κατάσταση.
  2. Το δεύτερο αφορά τον σχεδιασμό της εξέτασης, τη στρατηγική της προσέγγιση. Σχεδόν κανείς δεν καταστρώνει κάποιου είδους σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει τα ερωτήματα. Θεωρούν ότι φτάνει να έχεις μελετήσει αρκετά για να γράψεις. Συνήθως, αυτή τη σχέση μελέτης και απόδοσης την αντιλαμβάνονται ως γραμμική στο διηνεκές. Καμία σχέση δεν είναι γραμμική στο διηνεκές, αλλά θα το κουβεντιάσουμε άλλη φορά αυτό. Ακόμα κι αν η μελέτη έχει γίνει σωστά (άλλη μεγάλη κουβέντα), η διαχείριση του χρόνου την ώρα των εξετάσεων και ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν, μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει κάποιον να λέει «τα ήξερα, αλλά δεν πρόλαβα να τα γράψω»; Κάποιον άλλο να λέει «τα ήξερα, αλλά κόλλησα»; Κάποιον τρίτο «έχασα χρόνο στο 1ο θέμα και δεν πρόλαβα»; Και κάποιον «δεν διάβασα σωστά την εκφώνηση» ή «αααα… αυτό ρωτούσε?!?!»;

Εγώ που είμαι χρόνια στα θρανία και στα έδρανα, τα ακούω σε κάθε εξέταση. Και δεν είναι θέμα μελέτης, είναι θέμα στρατηγικής. Ή μάλλον απουσίας στρατηγικής.

Ο χρόνος των εξετάσεων είναι περιορισμένος και πολύτιμος. Δεν είναι ώρα ούτε για σκέψεις ούτε για αποφάσεις. Είναι ώρα για εκτέλεση. Τις σκέψεις, τα εναλλακτικά σενάρια και τις αποφάσεις πρέπει να τις έχεις πάρει από πριν. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι αποφασίζει μέσα στον αγώνα ο Hamilton σε ποιο γύρο θα κάνει pit stop; Όχι, ούτε όταν βγαίνει αυτοκίνητο ασφαλείας ούτε όταν συμβαίνουν άλλα αστάθμητα. Αστάθμητα είναι για τον ανυποψίαστο θεατή. Η Mercedes και οι υπόλοιπες ομάδες, αυτά τα «αστάθμητα» σενάρια τα έχουν σταθμίσει πολύ πριν συμβούν και ξέρουν με ασύλληπτη ακρίβεια τι θα κάνουν.

Έτσι και οι μαθητές που διαπρέπουν στις εξετάσεις. Έχουν σκεφτεί από πριν πώς θα διαβάσουν την εκφώνηση, πόση ώρα θα ξοδέψουν σε κάθε θέμα, πόσο εκτεταμένη θα είναι η απάντησή τους και τι θα περιλαμβάνει, από ποιο θέμα θα ξεκινήσουν, τι θα κάνουν αν κολλήσουν, πόση ώρα θα κρατήσουν για έλεγχο στο τέλος, αν θα κάνουν διάλειμμα ενδιάμεσα κι ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που δεν είναι ούτε ασήμαντες ούτε ίδιες για όλους.

Οι εξετάσεις είναι ο αγώνας σας. Οι πανελλαδικές που πλησιάζουν είναι η Ολυμπιάδα σας. Μην πάτε κουρασμένοι και μην πάτε χωρίς σχέδιο. Σκεφτείτε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε κάθε μάθημα. Προσομοιώστε τα σενάρια, δεν είναι αυτονόητο το αποτέλεσμα. Κάντε τα μέρος της προετοιμασίας σας. Προσμετρήστε τα ισχυρά σας σημεία και τις αδυναμίες σας. Κάντε τα μέρος της εξίσωσης για να τα διαχειριστείτε, μην τα αγνοείτε.

Κοιτάξτε γύρω σας… Συνήθως κερδίζει η καλύτερη στρατηγική! Ειδικά, όταν έχεις προσπαθήσει τόσο πολύ να έχεις καλά χαρτιά (να είσαι διαβασμένος, δηλαδή).

 

Μαρίνα Ψιλούτσικου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s