Uncategorized

Η διαφορά του ΟΠΑ!

Το Σάββατο που μας πέρασε κάλυψα δημοσιογραφικά [πάντα ήθελα να το γράψω αυτό :-)] τις ημέρες καριέρας για start-ups που διοργάνωσε το hub επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ρεπορτάζ θα το διαβάσετε στο καλοκαιρινό τεύχος της ΟΠΑ News. Εδώ θέλω να γράψω αυτά που δεν με αφήνουν να γράψω εκεί. Τα συναισθηματικά, τα εκ βαθέων, τα λίγο μελό. Γιατί σε κάθε εκδήλωση του ΟΠΑ ανακαλύπτω λόγους για τους οποίους είναι ένα από τα ισχυρότερα brand names στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι απλώς η κληρονομιά της ΑΣΟΕΕ. Είναι η πολύ συστηματική και ποιοτική δουλειά που γίνεται σήμερα. Δουλειά που είναι up to date και εμπλουτίζεται κάθε μέρα με καινούριες πρωτοβουλίες ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Η μακροχρόνια επιτυχία δεν είναι ποτέ τυχαία.

Πήγα που λέτε για μια ωρίτσα. Να πάρω 2-3 δηλώσεις από φοιτητές και αποφοίτους και άλλες τόσες από τους εκπροσώπους των start-ups. Έκατσα πέντε ώρες!  Και δυσκολεύτηκα να φύγω. Δεν θα πίστευα, αν δεν το είχα ζήσει, τον τρόπο με τον οποίο το πανεπιστήμιό μου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για networking και για συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων του. Τον τρόπο που το ένα κομματάκι του βοηθάει το άλλο και όλα μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Ήταν όλοι εκεί!!

Βρήκα τωρινούς φοιτητές μου που είχαν πάει να βρουν δουλειά ή να αποκτήσουν την εμπειρία της συνέντευξης. Βρήκα παλιούς φοιτητές μου που τώρα είναι στελέχη σε αυτές τις επιχειρήσεις και ήρθαν να βρουν νέους συνεργάτες. Κάποιοι, βρήκαν την τωρινή τους δουλειά μέσα από μια αντίστοιχη παλαιότερη εκδήλωση του ΟΠΑ. Βρήκα συμφοιτητές μου που έχουν ιδρύσει μια start-up και ήρθαν να γνωρίσουν τη νέα γενιά. Βρήκα φοιτητές μας που έχουν ιδρύσει εταιρείες και συνεργάζονται πλέον με το πανεπιστήμιο για να υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις του. Βρήκα τη φωτογραφική ομάδα του ΟΠΑ που δεν έχει αρνηθεί ποτέ να υποστηρίξει ούτε την εφημερίδα μας ούτε όποια εκδήλωση τους ζητήθηκε. Βρήκα εκλεκτούς συναδέλφους που έκαναν τη διαφορά στη θέση που είχαν εκείνη τη μέρα.

Βρήκα τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, έναν από τους κορυφαίους Καθηγητές του ΟΠΑ, ο οποίος ήταν εκεί για ώρες… Δεν είναι επιστημονικός υπεύθυνος στα χαρτιά, δεν βάζει απλώς υπογραφές. Είναι εκεί στην πράξη για να στηρίξει, να παρακολουθήσει, να συνδράμει απλώς και μόνο με την παρουσία του.

Βρήκα τον Αναπληρωτή Πρύτανη που εκπροσώπησε τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Δεν έκατσε Σαββατιάτικα στο σπίτι του. Ήρθε να στηρίξει την πρωτοβουλία του πανεπιστημίου. Ήταν εκεί να μας δει και να τον δούμε.

Ήταν όλοι εκεί. Υπήρχε μεράκι. Υπήρχε ταλέντο. Υπήρχε γνώση. Υπήρχε σχεδιασμός. Υπήρχε δουλειά. Υπήρχε αξία. Κι υπήρχε αγάπη για το πανεπιστήμιο. Κι υπήρχε εκατέρωθεν θαυμασμός.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι όλα όσα φαντάζεται κανείς και διαβάζει στις εφημερίδες. Είναι βραβεία, είναι πρωτιές, είναι διεθνείς συνεργασίες, είναι βραβευμένες έρευνες και περιζήτητα προγράμματα σπουδών, είναι λάμψη, είναι κύρος, είναι ιστορία. Είναι πριν και πάνω από όλα οι άνθρωποί του. Είναι το όραμα που τους συνδέει. Είναι η κοινή προσπάθεια.

Κι ήθελα να το γράψω. Να γράψω για το πανεπιστήμιό μου. Να γράψω για την Παιδεία στην Ελλάδα που παρά τα προβλήματά της, έχει λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που όχι μόνον δεν παραιτούνται, αλλά βρίσκουν τρόπο να κάνουν το παραπάνω.

Δεν είναι όλα τέλεια. Δεν θέλω να πω αυτό. Θέλω απλώς να πω ότι το ΟΠΑ είναι δικαίως αυτό που είναι. Είναι κόσμημα για την Ελλάδα μας. Να το προσέξουμε.

Μαρίνα Ψιλούτσικου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s